II. Szorvány Bbaranta tábor - Vice
Hiba történt a kép beolvasásakor

Augusztus 28 és Szeptember 1 között zajlott Vicén, Beszterce - Naszód megyében a II Szórvány Baranta Tábor. Jó csapat gyűlt össze a Székelyföld több pontjáról, hogy együtt lebonyolítsunk egy edzőtábort olyan vidéken ahol magyarságot megélni nem olyan egyértelmű mint a tömbben élő részeken. Pál Árpád Csaba , Tordai Noémi a Szenterzsébetről, Ávrám Gábor Sepsiszentgyörgyről, Kelemen Andor Uzonból,Nagy Dániel, Kőmíves Róbert Zsolt és Zsombori Zoltán a Székelyudvarhelyi SZIK baranta csapattól.

- beszámoló -

Augusztus 28 és Szeptember 1 között zajlott Vicén, Beszterce - Naszód megyében a II Szórvány Baranta Tábor. Jó csapat gyűlt össze a Székelyföld több pontjáról, hogy együtt lebonyolítsunk egy edzőtábort olyan vidéken ahol magyarságot megélni nem olyan egyértelmű mint a tömbben élő részeken. Pál Árpád Csaba , Tordai Noémi a Szenterzsébetről, Ávrám Gábor Sepsiszentgyörgyről, Kelemen Andor Uzonból, Nagy Dániel, Kőmíves Róbert Zsolt és Zsombori Zoltán a Székelyudvarhelyi SZIK baranta csapattól.

Utunk különböző néprajzi tájegységeken vezetett keresztül, áthaladtunk a Nyárád-mentén, a Mezőségi, Besztercéhez és Bethlenhez közel eső Vice volt a cél. Az ember ha jól válassza meg életfeladatát akkor nem céltalanul vagy felszínesen turista módjára járja a vidékeket és lát világot hanem ha rövid időre is de belelát az ottani emberek mindennapjaiba.

Vice színtiszta magyar falu, körülötte vagy román falvak vagy többségben román lakta települések vannak. A négyszáz lelkes településről megtudtuk, hogy ahhoz hogy a magyar iskolát fenn tudják tartani szegény sorsú csángó gyerekeket hoztak ide a Bástya egyesület által ahol bentlakást biztosítanak számukra így meg tudják tartani a létszámot ahhoz, hogy a magyar iskola működjön, illetve a Katolikus egyház tart fent egy árváknak, nehéz sorsú gyerekeknek egy otthont. Így nem kell a közeli falvak román iskoláiba járjanak a gyerekek.

A táborban 33 gyerek volt, ahol 16 – 6 éves korosztályig képviseltették magukat a gyerekek. Habár nagyobb korosztályra számítottunk ilyenkor mindig eszembe jut a gondolat, hogy a Jézus tizenkét tanítványa is egyszerű halász ember voltak a nagy tudású emberekhez képest „kicsik” akik világméretű eseményt hoztak létre.

A reggel hat órai ébredést szaladás követte majd a reggeli után óránként váltakozó foglalkozáspontokhoz mentek a gyerekek. A négy nap alatt a gyerekek, ostorozást, ostorfonást, birkózást, íjazást, botforgatást, lándzsa és kétkezes kard technikákat tanultak, illetve kipróbálták a szabad vívást, íjászpárbajt csatakereszt kelevéz hajítást. Ezenkívül voltak gyermekjátékok, esti tábortűz és népdaléneklés. Olyan apróságokat sem szabad elfelejteni mint a sorakozót ami külön élményt jelentett a gyerekek számára.

Mi akik mentünk megtapasztaltuk, hogy közösségként hogyan lehet élni, ha külön nem is rendelkeznek minden képességgel ami egy tábor levezényléséhez szükséges de tudnak együttműködni akkor ez észre sem vevődnek.

A tábor létrejöttében sokat segített Gáspár Erika Vicei tiszteletes asszony, a tábor költségét támogatta a Hargita Megye tanácsa 1500 lejjel ezenkívül sok magánszemély segített. Köszönet a Lukács Alpinsnak, Öcsinek (Demény Elemér), hogy rendelkezésünkre bocsájtotta az autóját, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak, hogy támogatott felszerelések vásárlásában.

 

Zsombori Zoltán

Vissza