Íjászbajnokság beszámoló
Hiba történt a kép beolvasásakor

Idén május 25.-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a városi sportnapok keretén belül, tartották a barantások a minden évben megszervezett erdélyi barantás íjászbajnokságot, amelyet közösen a Vinca Minor egyesülettel valósítottak meg. A versenyen a barantás csapatokon kívül egyéb hagyományörző íjász csapatok is részt vettek, így 55 versenyző mérte össze íjász képességeit két kategóriában: 38 öskű vagyis felnőtt versenyző, és 17 apród vagyis 14 év alatti gyerek versenyző. Mindkét kategóriában három versenyszámban kellett megpróbálják magukat az íjászok.

- beszámoló -
 
  Idén május 25.-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, a városi sportnapok keretén belül, tartották a barantások a minden évben megszervezett erdélyi barantás íjászbajnokságot, amelyet közösen a Vinca Minor egyesülettel valósítottak meg. A versenyen a barantás csapatokon kívül egyéb hagyományörző íjász csapatok is részt vettek, így 55 versenyző mérte össze íjász képességeit két kategóriában: 38 öskű vagyis felnőtt versenyző, és 17 apród vagyis 14 év alatti gyerek versenyző. Mindkét kategóriában három versenyszámban kellett megpróbálják magukat az íjászok. Az első próba a mesteríjászat volt, amelynél minden résztvevő 20 méterről indult és 5 méterenként növelték a távot. Itt az első helyet felnőtt kategóriában Mátéffy Csaba (Székelykeresztúri Jézuskiáltó Baranta Csapat), második helyet Tóth Vilmos (Sárkányölő Szentgyörgy Baranta Had), és harmadik helyet Gál Sándor (Székelykeresztúr) vitte el. Apród kategóriában első helyezett Simon Aba, második helyezett Mátéffy Kund, és harmadik helyezett Bodi Petra Dorottya.
  A második próba az íjász futárpálya volt. Ennél a próbánál a versenyzők egy előre kiépített akadálypályán kellett végighaladjanak időre és közben pontos találatokat kellett leadjanak. A lövéseket szaladásból, ugrásból, féllábról, fekve és egyéb helyzetekből kellett leadják. A felnőttek között Zsombori Zoltán (Székelyudvarhelyi Szik Baranta) bizonyult a legügyesebbnek, második helyezést Noda-Scurtu Szabolcs (Sárkányölő Szent György Baranta Had) nyerte el, és harmadikként Simon Magor (Székelyudvarhelyi Szik Baranta) futott be. Apród kategóriában elsőnek Nagy Róbert végzett, másodikként Mátéffy Sára és harmadikként Mátéffy Kund futottak be. Az utolsó versenyszámban a versenyzők három fős csapatokat kellett alkossanak, és csapatban kellett bizonyítsanak. Egyszerű volt a szabály: kilőni az ellenfelet. Itt a két kategóriában csak az első helyezett díjazódott. A felnőtteknél az "A-cél" csapat győzött, a csapat tagjai: Gajdó Ödön, Lőrincz-Kónya Szabolcs, Noda-Scurtu Szabolcs. Gyerekeknél Mátéffy Kund, Nagy Levente és Mátéffy Sára, az Aprókák csapata nyert.
Az Erdélyi Íjász címet a három versenyszám összesített pontszámai alapján Noda-Scurtu Szabolcs nyerte.
  A verseny jó hangulatban, fegyelmezetten zajlott le, így a rendezvény elérte célját miszerint emberségről példát, vitézségről formát adtak a versenyzők a következő nemzedéknek.
Vissza